وانشان

وانشان

Wednesday, 30 June 2010

تخریب میراث روستایی و گردشگری !!

در بین ساختمانهایی که تا کنون بعلت خالی شدن از سکنه و یا بمنظور نوسازی ویا تعریض کوچه های وانشان تخریب شده اند ، بناهایی بوده اند که ارزش تاریخی داشتند و میبایست بعنوان میراث روستایی از آنها نگهداری میشد . بعضی از این ساختمانها که از نظر مالکیت هم بصورت مشاع بوده و چندین مالک دارند پس از تخریب با مشکل چگونگی تقسیم بین مالکین روبرو میشوند و ممکن است مدتها بحالت مخروبه بمانند . اولین چیزی که موجب وسوسه مالکین و رضایت دادن آنها به تخریب میشود ، تخریب و خاک برداری مجانی میباشد که هزینه آن از بودجه ای که برای بازسازی روستا در نظر گرفته شده پرداخت میشود . و چون کار تخریب با مشورت همه مالکین انجام نشده و تصمیمات لازم برای بازسازی آن گزفته نشده ، کار بازسازی با بن بست روبرو میشود . اگر این کار به همین ترتیب ادامه پیدا کند ، به زودی روبرو خواهیم شد با یک سری ساختمانهای نیمه مخروبه و کوچه هایی به شکلهای نا منظم با فرورفتگی ها و برآمدگیهای متعدد . این در حالی است که اغلب ساکنین هم با هزینه کردن اینچنینی بودجه های واگذاری موافق نیستند و ترجیح میدهند این بودجه صرف کارهای ضروری تر شود .

Saturday, 12 June 2010

روستای گردشگری یا روستای کشاورزی ؟

     در مطب قبلی بیان شد که چه چیزهایی میتواند یک روستا را از نظر گردشگری و جذب توریست مستعد نماید و همچنین علاقمندی فرزندان ساکنین قبلی خود را که جلائ وطن کرده اند به سفر به روستا و توجه به تاریخ و فرهنگ پدری خود بر انگیزد . و جاذبه های لازم را هم برای سپری کردن اوقات فراغت مردم در آن داشته باشد .
    آنچه در اینخصوص در مورد روستای وانشان گفته شد ، با توجه به این پیش فرض بود که به  این روستا فقط از دید محلی برای گردشگری به آن نگریست . و نظر به اینکه روستا از نیروهای جوان خالی شده و زمینهای کشاورزی هم مدتهاست تقریبا بدون استفاده مانده اند ، نقش اصلی روستا که تولید محصولات کشاورزی و دامی میباشد ، دارد به فراموشی سپرده میشود . در صورت قبول این دیدگاه ، که متاسفانه تا حد زیادی قرین به حقیقت است ، به فاجعه ای در تاریخ خودمان اذعان کرده ایم . یعنی جامعه ای تولید کننده را به مصرف کننده تبدیل کرده ایم . عمق فاجعه زمانی مشخص میشود که ببینیم در حالیکه بموازات تعطیل شدن کار روستا بعضی مراکز مدرن تولیدات دامی و کشاورزی در نقاط دیگر ایجاد شده اند ولی چنانچه بخواهیم خوراکی تهیه کنیم که به سلامت آن اطمینان داشته باشیم و آلوده به انواع سموم و ترکیبات شیمیایی نباشد پیدا نمیکنیم . در صورتیکه همین روستای خودمان میتوانست چنین قابلیتهایی را داشته باشد و با کمی نظارت متخصصانه و توجه به امکانات سنتی موجود ، غذای سالم برای اهالی را تولید نماید .
  بنابر آنچه گفته شد ضروریست کوشش بعمل آید تا کار تولید محصولات کشاورزی و دامی دوباره در روستا احیا شود . ارائه راه حل برای اینگونه مسائل شاید برای ما که با مشکلات آن بصورت ملموس آشنا نیستیم کار آسانی نباشد . ولی بعنوان فتح باب میشود اشاراتی به چند مورد کرد تا دیگران هم وارد بحث شوند و در حل مشکلات کمک کنند .
    یکی از راههایی که میتواند بعضی از مشکلات را حل نماید ایجاد تعاونیها و یا شرکتهای کوچکی است که بتوانند بعضی از کارهایی را که بصورت انفرادی مقرون به صرفه نیستند انجام دهند . مثلا تعمیر و نگهداری ساختمانهای قدیمی و برف روبی زمستانی آنها را میتوان بعهده یک شرکت کوچک چند نفره گذاشت . و یا یکی از مشکلاتی که گاوداری را مخصوصا برای خانمهای روستا غیر ممکن میکند مربوط به شیردوشی و کارهای جانبی آنست که این را هم شاید بتوان بصورت تعاونی دستگاههای لازم را تهیه تا تسهیلاتی در کار فراهم شود . در رابطه با کشاورزی هم روی آوردن به درختکاری بیشتر و ایجاد سیستم آبیاری موثر و صرفه جویانه میتواند موثر واقع شود .
  باید امیدوار بود که در صورت ایجاد حس همکاری و همفکری بین اهالی روستا و وابستگانشان در شهرها ، اقدامات سازنده که موجب رونق کار روستا شود ممکن و استفاده های مادی و معنوی آن هم میتواند همه را برخوردار گرداند . به امید آنروز .   

Friday, 11 June 2010

جاذبه های سیاحتی- توریستی یک روستا چیست؟

 آنچه مسلم است  کسانی که برای گردش به یک روستا میروند ، دنبال ساختمانهای شیک و نوساز و خیابانهای عریض و طویل نیستند . چرا که از این قبیل چیزها در شهرهای بزرگ فراوان است .
    گردشگران روستا قبل از هرچیز به هوای تازه و مناظر طبیعی زیبا و سادگی و بی پیرایگی محیط توجه دارند . به زندگی ساده و سالم و روابط نزدیک انسانها با همدیگر علاقمند هستند . آنان در روستا به دنبال آرامش می گردند و دوری از سر وصداهای ماشینهای شهری .
    جوانان شهری که به روستا میروند دوست دارند محیطی را که پدر و مادر و اجدادشان در آن بزرگ شده اند همانگونه که بوده است ببینند و تاریخچه ای از زندگی پیشینیان خود را در پیش رو مطالعه کنند .
  ساختمانهای قدیمی ، کوچه پس کوچه های تنگ و باریک ، دیوارهای گلین که با دستهای رنج کشیده پدرانشان با زحمت بنا شده اند ، درب حیاتهای چوبی قدیمی ، مهتابیها ،  دالانهای تاریک زیر ساختمانها ، پله های مرتفع و پر پیچ و تاب ، آغلها ، طویله ها ، انبارهای سوخت و علوفه ، سیلوهای گندم و جو در دل دیوارهای اتاقها ، تاپوهایی که زمانی پر از جو و گندم و آرد بوده اند ، خمره هایی که پر از ماست و دوغ و روغن حیوانی و شیره انگور و انواع مرباها بوده اند ، دولابچه های محل نگهداری بادام و گردو و کشمش ، ابزار های قدیمی کشاورزی از قبیل خیش و ماله و چون و هرچون ، ظروف مسی و گلی ، قاشقهای چوبی ، چراغهای موشی ، زنبوری، انگلیسی، پیه سوزها و لمپاها و گردسوزها ، سماورهای ذغالی در کنار منقلهای آتش، چرخ نخ ریسی و کار قدک بافی ، و حتی پالان الاغها و جوالها و تاچه ها و قراره ها ، گلیمهای زیر پای پدران ،  و درختهایی که دیگران کاشتند و ما خوردیم ، همه اینها زمانی که از نسلی به نسلی دیگر منتقل شوند ، خود تاریخچه ارزشمندی میشود برای نسل آینده تا از آن درس بگیرند و عبرت شود برای اهل پیشرفت .
   حال اگر ما بیاییم و به بهانه بازسازی روستا همه جلوه های قدیمی را از بین ببریم و بناهای قدیمی را که هنوز هم قابل بازسازی هستند ویران کنیم تا خیابانهای عریض و طویل بسازیم که جولانگاه ماشینها و تراکتورها و موتورهای گازی شوند ، میدانید چه بر سر روستا می آوریم ؟! همین حالا زمانی که یک موتور سوار از یکی از کوچه ها عبور میکند تا مدت زیادی بوی دودش و صدای ناهنجارش آرامش و صفای موجود را بهم میزند . چه رسد به زمانی که این خیابانهای تعریض شده پارکینگ ماشینها شوند .
    طولانی ترین طول و عرض روستا را میتوان در ده دقیقه قدم زد و هیچ لزومی ندارد که هرکس با ماشینش تا درب منزلش برود . میشود در جاهای مناسب محلهای پارکینک پیش بینی کرد .
   هم اکنون در روستای وانشان ما عملیات نوسازی و اسفالت و سنگفرش کردن کوچه ها در حال انجام است  و عده ای با دلسوزی و با نیت خیر دارند زحمت میکشند و در نظر دارند که وانشان را تبدیل به محل گردشگری و توریستی نمایند . متاسفانه به علت شرایط خاص فعلی و این حقیقت که صاحبان بناهای قدیمی توانایی و حوصله رسیدگی و نگهداری آنها را ندارند ، به سادگی تسلیم پیشنهادهای تخریب و صافکاری بناها میشوند و تیشه به ریشه های خود میزنند .
   از هم ولایتی های عزیز تقاضا میشود با این عجله یادگاریهای اجداد خود را ویران نکنند و قبل از هرچیز در فکر نگهداری آنها باشند . با هزینه ای بسیار کمتر از هزینه بازسازی ، بسیاری از این ساختمانها سالیان دراز دوام می آورند . از مسئولین و دست اندرکارانی هم که مشغول این عملیات هستند خواهش میشود به نکات اشاره شده توجه کنند و سعی کنند موضوع بازسازی روستا با تامل بیشتر و با مشورت گسترده تر با روستاییان و فرزندانشان در شهرها انجام شود تا در آینده موجب پشیمانی نگردد .

Saturday, 5 June 2010

سنگفرش کوچه ها با کیفیت بهتر

پس از برچیدن سنگرفشهای اولیه ، کار سنگفرش کردن مجدد شروع شده و این بار با کیفیت بهتر اجرا می شود . آبراه وسط کوچه هم تغییر شکل یافته بصورتی که قسمت شیبدار خطرناک حذف شده و ظاهری زیباتر هم پیدا کرده است . مشاهده شد که دهدار محترم هم نظارت دائم دارد و امید است که این بار کار بدون نقص ادامه پیدا کند . در این قسمت از کار که تازه شروع شده و به علت تعریض کوچه ها با عقب نشینی بعضی از ساختمانهای فرسوده کمی به کندی پیش میرود ، سنگهای عمودی پای دیوارها نصب نشده است که بنا بر اظهار دهدار محترم بعدا اجرا میشود . شاید بهتر باشد که به منظور استحکام سنگهای جانبی این قسمت از کار هم همزمان یا قبل از کف کوچه انجام شود . همچنین لازم است از پیمان کار خواسته شود تا با افزودن به تعداد عوامل اجرایی سرعت کار چند برابر گردد چرا که بنظر میرسد طولانی شدن آن خارج از حوصله اهالی مخصوصا سالمندان باشد .